101 verwenmomentjes

Jongeren leggen elkaar in de watten.

Informatie ―

Jezelf verwennen - Ontspannen - Genieten - Tijd voor jezelf - Niks doen

12 - 16 jaar

Vanaf 8 jongeren

Halve dag

Veel van de attributen om elkaar te verwennen liggen mogelijk al in het lokaal. Als je hapjes en drankjes wil, moet je natuurlijk de ingrediënten hiervoor voorzien. Verder liggen er wellicht ook geen artikelen om elkaar op te smukken in de lokalen. Dus die breng je best ook zelf mee.

Verloop ―

Verdeel de groep in groepjes van 4 personen. Laat hen nadenken over wat voor hen verwennen is. ‘Wat zou je vanmiddag kunnen doen waardoor je eventjes alles om je heen vergeet?’ Laat elk groepje een lijst maken van (goedkope) verwentips. Spoor jongeren aan het niet te ver te zoeken. Om jezelf of een ander te verwennen heb je niet zoveel nodig! Aandacht geven aan elkaar, spieren losschudden, voetmassage, een lekkere snack, een ligplek waar je zalig van de zon en het gefluit van de vogels kan genieten of van het getik van de regen op de daken, massage …

Wijs hen op de mogelijkheden die er elke dag zijn om van het moment te genieten. Denk eraan, dit hoeft allemaal niet perfect of duur te zijn, de creatiefste ideeën doen meestal het meeste deugd! Samen genieten, veel is daar niet voor nodig. Chocoboterhammen klaarmaken op een deken in het park op een zonnige namiddag is minstens even leuk en ontspannend als een groot feest met piekfijne maaltijd!

Enkele ideeën: 

  • massages geven, 
  • chillen in een opblaasbaar zwembadje/een hangmat met een goed muziekje, 
  • picknicken met chocoboterhammen, een lekker drankje of hapje, 
  • een lachsessie, 
  • een restyling (nagels lakken, gezichtsmasker …), 
  • grappige YouTube-filmpjes bekijken op een groot scherm, 
  • samen wilde bloemen plukken, 
  • ontspanningsoefeningen doen …

Breng de lijstjes nadien samen en overloop wat haalbaar is om dezelfde namiddag te doen. Hieronder geven we alvast een hoop tips of ideeën mee die jullie kunnen gebruiken. Natuurlijk kan je ook altijd op voorhand hier eens over nadenken en jongeren iets laten meebrengen.

Vervolgens gaat ieder groepje aan de slag met een welbepaalde activiteit. Iedereen krijgt een half uur tot een uur om zijn eigen ‘activiteit’ voor te bereiden voor de groep. En dan … genieten maar van alle verwenmomentjes!

Tips ―

Heb je een grote groep? Zorg dan voor een postjessysteem waarbij twee mensen een verwenstand bemannen terwijl de rest van de groep de verschillende verwenactiviteiten afgaat. Wissel af, zodat iedereen alle activiteiten minstens een keer kan doen.

Nabespreking ―

Laat de jongeren er per twee/drie even op uit trekken om elkaar te interviewen. Hierbij moeten ze volgende vragen stellen aan elkaar: ‘Welke activiteit ontspande jou het meest?’ ‘Op welke momenten vergeet jij even tijd te nemen voor jezelf?’ ‘Wat helpt jou om te ontspannen?’ Na het interview keert iedereen terug in de groep en de interviewer vertelt telkens wat hij/zij te weten is gekomen via het interview.

Tip: verwijs naar de bouwblokken van de geluksdriehoek: het kompas voor mentaal welbevinden, of kortweg: geluk!

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen voor thuis kunnen vinden over zichzelf verwennen, ontspannen, omgaan met stress, tijd voor zichzelf nemen en je goed in je vel voelen. Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Materialen ―

Stickers

Stickers om klasagenda's, gitaren, kasten in het lokaal, het toilet, ... op te fleuren! Deel ze uit en kom te weten waar ze belanden ;)

Postkaartjes

Vertel jongeren over NokNok met dit postkaartje.

Posters

Fleur je lokaal op en zet NokNok in de kijker!