Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Vlakkenvoetbal


Voetbalspel binnen duidelijke grenzen.

Informatie


Leren omgaan met grenzen en zichzelf beheersen

12 - 16 jaar

10 - 30 jongeren

60 min.

Voetbalveld opdelen in verschillende vakken door middel van krijtlijnen en een voetbal.

Tips


Consequent zijn in de regels! Niemand mag zijn vak overschrijden. Deze activiteit is maar heel kort van duur, dus het is interessant om een aantal van deze kleinere acties aan elkaar te koppelen en op die manier toch een hele namiddag te werken rond één of meerdere van de knaltips. Wissel ‘denkactiviteiten’ ook steeds a f met ‘doe-activiteiten’ om de aandacht van de jongeren erbij te houden.

Nabespreking


Geef iedereen een gekleurde bal en ga samen rond 1 vak op het veld staan laat de jongeren aan de hand van de positie van hun balletje een antwoord geven op volgende vragen:

  • Hoe voelt het om niet buiten de grenzen van je vak te mogen komen?
  • Hoe goed heb je je kunnen houden aan de grenzen van je vak?

Een balletje in het centrum van het vak geeft aan dat de jongere het gemakkelijk vond om zich aan de grenzen te houden of dat het oké voelde om begrensd te worden, terwijl een balletje dat meer aan de buitenkant van het vak wordt geplaatst aangeeft dat ze het moeilijk vonden om begrensd te worden, dat het niet leuk aanvoelde.

Bespreek nadien in groep op welke grenzen ze in het dagelijks leven wel eens kunnen botsen (vb. niet mogen uitgaan, verkeersregels, …) en hoe ze daar mee omgaan. De begeleider licht ook kort knaltip ‘Mijn grenzen’ toe en legt de link met www.noknok.be.

Verloop


Deel een voetbalveld op in verschillende grote vlakken. Daarin wordt van elke ploeg 1 speler geplaatst. De speler mag zijn vak niet verlaten! De voetbalwedstrijd kan starten zodra op elk vlak één speler staat van elke ploeg.