Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Vlinderslag


VlinderSlag is een uniek informatief spel rond het thema geweld en agressie voor jongeren. Een doelgroep bij wie het normen- en waardenbesef nog kan (bij)gestuurd worden.

Informatie


Agressie - Opkomen voor jezelf - Respect voor elkaars grenzen - Neen zeggen

12 - 15 jaar

3 - 30 jongeren

45 min - 2 uur

Het spel kan hier voor 30 euro aangekocht worden bij het Centrum voor educatieve spelen.

Nabespreking


Licht als begeleider kort ook knaltip ‘Mijn grenzen’ toe en leg de link met www.noknok.be. Bespreek waarvoor jongeren op deze website terecht zouden kunnen.

Verloop


De kern van ‘VlinderSlag’ bestaat uit 15 tekeningen. Iedere tekening beeldt een situatie uit die in meer of mindere mate, of misschien zelf helemaal niets, met geweld heeft te maken. De jongeren krijgen de kans om hun gevoelens te uiten, om van gedachten te wisselen over de tekeningen die de begeleider hen voorlegt. Om het gesprek te stimuleren en de jongeren de afgebeelde situatie uit een andere invalshoek te laten bekijken, heeft de begeleider per tekening een aantal vragen die hij aan de jongeren kan stellen. Tussen de besprekingen spelen de jongeren een kort en eenvoudig kaartspel.