Nooit meer vervelen in de vakantie: tips van kenners


Terug naar overzicht

Iedereen verveelt zich wel eens tijdens de vakantie. Maar er zijn véél manieren om die verveling te omzeilen. En niemand weet beter hoe dan de jongeren zelf. Daarom vroegen we hen via NokNok hoe ze verveling de kop indrukken. Dit zijn hun tips. Zeg maar: bye, verveling.

Ga wandelen.
Wandelen is zo makkelijk. En het kan écht overal, met wie je wil. Hebben jullie of de buren een hond? Ga dan met Blaffie op stap. Kwispelstaarten troef. De frisse neus krijg je er gratis bij.

Doe aan vrijwilligerswerk.
NokNok-ers vinden het leuk om anderen te helpen tijdens hun vakantie. Ook stellen ze voor om koekjes te bakken voor armere mensen of om iets moois te maken met strijkparels voor hen. Nog een keigoeie tip: versier stenen, verkoop die en schenk de opbrengst aan een goed doel.

Ga kamperen in de buurt.
En dat moet niet ver zijn. De tuin is al een perfect spot. Ook hilarisch als je een trampoline hebt staan: maak er een ‘trampolinetent’ van met doeken en lakens en slaap daar een nachtje met vrienden. Dat vergeten ze niet snel.

Vertrek op ‘taalkamp’.
Altijd leuk om iets bij te leren! Noors, Runen, Esperanto … Met meer dan 6.000 talen ter wereld, geraak je nooit uitgepraat. Hoeft natuurlijk niet in een officieel kamp. Een taalbad thuis op eigen houtje is al even verrijkend. Misschien samen met vrienden de uitdaging aangaan?

Hou je hoofd cool.
Ga zwemmen in je buurt. Of trek naar zee met familie of vrienden. Waterpistoolgevechten zijn fijn als het te warm wordt onder je voeten. En waterballonnen brengen ook de nodige verfrissing. Zit je dan toch aan zee en slaat de hittegolf helemaal toe? Trek naar de echte golven en ga zeilen met een zeilschool. Zo vang je lekker veel wind.

Zorg voor feel good.
Ga de straat op met stoepkrijt en teken de grond vol met fijne tekeningen. Je zal er voorbijgangers stante pede mee opvrolijken. De héle straat hoeft natuurlijk ook niet. Een paar tekeningen doen al wonderen.

Ga picknicken in het park.
Afspreken met vrienden is altijd leuk. Even bijbabbelen, en waarom niet bij een lekkere maaltijd? Maak een mand klaar vol lekkers en trek met wat dekentjes de natuur in. Pak misschien ook die frisbee of bal in. Goed voor een beweeglijk ‘nagerechtje’.

Doe een opruimactie in de buurt.
Ideaal om nieuwe mensen te ontmoeten, nieuwe vrienden te maken én tegelijkertijd de buurt proper te maken.

Organiseer een filmmarathon.
Eentje voor als het weer tegenzit. Trommel vrienden op voor een we-doen-geen-ogen-toe-nachtje en vraag hen hun favoriete films mee te brengen. Tot hoe laat houden jullie vol?

Zet een muziekmix op en dans en zing er zot op.
Lekker alleen op je kamer. Of met vrienden. Wordt vast legendarisch.


ANTI-VERVEELTIPS DIE DOEN LACHEN


Even goed lachen is alles behalve vervelend. Daarom hier enkele van de grappigste tips van de NokNok-ers:

 • Schrijf een brief aan Apple of Samsung. Zeg dat je geen geld hebt, maar wel heel graag een gsm wilt. Benieuwd of dit bij hen een belletje doet rinkelen en of ze reageren.
 • Zit een duif achterna. Maar kijk uit voor vogelkak.
 • Typ de hele dag met je neus. Dat ruikt naar puur amusement!
 • Speel verstoppertje in de Ikea. Hou best wel het uur in de gaten. In Ikea blijven slapen zou niet origineel zijn.
 • Zeg tegen álles ja. Behalve tegen verveling, ah ja!
 • Maak 1.000.000 foto’s op één dag. Hoe vroeg moet je daarvoor opstaan?
 • Leef een dag omgekeerd. Ga dus eerst slapen en sta later in de dag op. Hm, wordt interessant.
 • Trek je vest omgekeerd aan, ga naar buiten en kijk hoe mensen reageren. Eentje voor de echte grapjassen


NIET VERVELEN IS GOED VOOR JE

Je vervelen is nooit leuk. Maar het is zeker niet abnormaal. Want wist je dat:

 • 21% van de Vlaamse jongeren zich best vaak verveelt;
 • je je beter in je vel voelt als je leuke dingen doet in je vrije tijd; 
 • je op noknok.be een twintigtal oefeningen vindt waardoor je je beter in je vel zal voelen?

Nog een tip om af te sluiten, een hele leuke: plak je muur of een meubel vol met gekleurde post-its waarop leuke zinnetjes staan die je blij maken. Dat wordt een leuke, kleurrijke anti-klaag-muur. Altijd leuk om naar te kijken!

13 december 2019