TIKTOK- EN YOUTUBE-INFLUENCERS SPREKEN JONGEREN MOED IN


Terug naar overzicht

Met een gezondheidscrisis die blijft duren, verliezen veel jongeren de moed. De semi-lockdown weegt mentaal zwaar, ze voelen zich minder goed in hun vel. Nochtans is het nu zaak om vol te houden. Dat is ook de boodschap die influencers Amir Motaffaf, Elias Verwilt en ‘Gossip Guy’ Ender Scholters delen op sociale media. Zij roepen vanaf vandaag hun volgers op TikTok en YouTube op om te surfen naar NokNok.be, de interactieve website van het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw met steun van de Vlaamse overheid, waar jongeren van 12 tot 16 jaar hun mentale veerkracht kunnen trainen.

“Laat nu de moed niet zakken.”

Heel wat jongeren zitten er mentaal door en hebben duidelijk nood aan schouderklopjes. En de personen naar wie ze opkijken, zijn het best geplaatst om die te geven. TikTokkers Amir Motaffaf, Elias Verwilt en YouTube’s ‘Gossip Guy’ Ender Scholters nemen deze taak voor hun rekening. Ze motiveren jongeren om in deze moeilijke periode met weinig sociale contacten nieuwe vaardigheden aan te leren om uiteindelijk sterker uit de crisis te komen. Hiervoor verwijzen ze naar noknok.be.

NokNok maakt jongeren (mentaal) sterker

Op NokNok.be vinden jongeren van 12 tot 16 jaar tips, oefeningen en inspirerende verhalen om zich goed (of beter) in hun vel te voelen. En ze ontdekken er hoe sterk ze in hun schoenen staan met de veerkrachttest. Jongeren kunnen heel wat doen op de website. Zoals: hun eigen NokNok-monstertje maken, oefeningen doen om hun veerkracht te versterken, een dagboek bijhouden of eigen doelen stellen … Allemaal anoniem natuurlijk.

NokNok, de game

NokNok is niet alleen serieuze kost, het is ook een toffe game. Want hoe meer oefeningen NokNok-gebruikers maken, hoe meer punten ze verzamelen. Met die punten kunnen ze hun eigen NokNok-kamer inrichten. Een sixties-zetel, een abstract schilderij, een alpaca of leeuw als huisdier: iedereen kiest zelf wat hij/zij leuk vindt.

Geregeld met je 'mentaal welbevinden' bezig zijn, loont de moeite. Niet alleen in de virtuele NokNok-wereld, ook in het echte leven. Want hoe meer je je veerkracht traint, hoe beter je gewapend bent tegen een nieuwe tegenslag. En dat wil NokNok.be net bereiken.

Tegenslagen ombuigen naar opportuniteiten

NokNok wil jongeren ondersteunen om sterker uit de crisis te komen. Stafmedewerker Eline De Decker: “We weten dat jongeren nu veel moeten opofferen en het daardoor extra moeilijk hebben. We willen hen laten weten dat deze tegenslagen niet noodzakelijk alleen maar negatief moeten zijn. Soms is een moeilijke periode nodig om nieuwe dingen aan te leren en er sterker uit te komen.”

NokNok wil die boodschap uitdragen en toont jongeren van 12 tot 16 jaar wat ze kunnen doen om positief te blijven en de moed erin te houden. De 3 influencers zetten die boodschap extra kracht bij.

“We willen jongeren laten weten dat deze tegenslagen niet alleen maar negatief moeten zijn. Soms is een moeilijke periode nodig om nieuwe dingen aan te leren en er sterker uit te komen.”

Eline De Decker

Corona maakt somber

Uit de jaarcijfers van Awel, de luisterlijn voor kinderen en jongeren, blijkt dat een groot deel van de coronagesprekken ging over ‘niet goed in je vel zitten’ of ‘somberheid’ (28%). Ook ‘angst en spanning' zijn thema's die veel meer aan bod kwamen dan voordien (17%).

Maar dat is nog geen reden tot paniek. Het gaat er niet om óf je een dipje hebt, het gaat erom hóe je ermee omgaat. Een platform als NokNok.be helpt daarbij.

Influencers maken campagne

Gezond Leven zet influencers in die bekend zijn bij de doelgroep van NokNok. En dat is heel bewust. Eind 2020 liep er een gelijkaardige campagne, en ook toen werden influencers ingeschakeld. Met resultaat: in enkele weken tijd kreeg NokNok.be meer dan 3.000 nieuwe gebruikers en werden er veel meer oefeningen en tests ingevuld op het platform. Ook minister van Welzijn Wouter Beke ziet het belang van de campagne in de huidige context in. “Zeker in deze coronatijden is het belangrijk dat het Vlaams Instituut Gezond Leven dit soort campagnes over mentaal welzijn naar jongeren op poten zet. Ik steun dit dan ook voor de volle 100%.”

Deze week bijt Ender Scholtens de spits af. En volgende week volgen Elias Verwilt en Amir Motaffaf. Volg deze 3 influencers op TikTok of YouTube, en check hun persoonlijke video’s.

4 maart 2021