noknok monster

"Mijn vrienden proberen me te helpen, maar ik geloof ze niet."


verdrietig

Hoi, 

Ik ben een erg stil bij mensen die ik niet ken. Ik lijk heel verlegen. Maar als ik iemand een beetje langer ken, word ik TE hyper. Ik praat absoluut niet graag over mezelf, dus dit typen vind ik ook moeilijk. Maar ik probeer het toch... 

Mijn probleem: ik zit in mijn puberjaren en ik heb absoluut geen zelfvertrouwen. Bijvoorbeeld, alles wat ik maak, doe of zeg, vind ik afschuwelijk. Ik vind mezelf ook echt afschuwelijk. 

Ik vind ook van mezelf ook dat ik geen talent(en) heb. Mijn vrienden proberen me te helpen en te overtuigen dat ik wel talent heb (bijvoorbeeld voor zingen), maar ik geloof ze niet. Maar als iemand iets slecht over mij zegt, dan geloof ik het ineens wel. 

Ik ben ook heel kwetsbaar, wat me absoluut niet helpt. Je kan bijvoorbeeld tegen me zeggen dat ik een heks ben als grapje, en hoe hard ik weet dat het een grapje is, ik wil het niet begrijpen en ik begin dan vaak te wenen. 

Vorig jaar werd ik ook soort van gepest op school. Door mijn kledij. Niet veel van mijn vrienden weten hiervan, omdat ik - zoals ik al zei- niet over mijn problemen praat. 

Een ander probleem is: elke keer als ik voor een spiegel loop denk ik bij mezelf: "Wat ben ik toch lelijk!". Ik weet dat ik dat niet mag tegen tegen mezelf, maar het gebeurt op automatische piloot. 

Zou iemand me kunnen helpen? Ik denk persoonlijk dat het aan mij ligt, maar het lukt me niet om mijn zelfvertrouwen terug op te bouwen. Ik heb bijna alles geprobeerd, maar misschien weten jullie iets? Ik denk echt dat ik al 3 jaar dat probleem heb.

Dankuwel!

Reacties ―

"Lief zijn voor jezelf"

Iedereen heeft positieve en minder positieve kanten. En iedereen is ergens goed in, jij dus ook! Daarom hoef je niet zo streng te zijn voor jezelf. We zijn allemaal uniek, en vullen elkaars persoonlijkheid aan. Focus op jouw unieke kanten. Stil zijn betekent misschien ook dat je goed kan luisteren? Hyper zijn betekent misschien dat je enthousiast bent? Mooie kwaliteiten zijn dat. Lief zijn voor jezelf is de boodschap ;)


"Grote stappen!"

Wat sterk van jou om je verhaal te delen. Dat vraagt veel moed. Veel jongeren hebben het moeilijk met zelfvertrouwen. Jouw vrienden bedoelen het goed, maar wat jij vanbinnen voelt kunnen zij niet veranderen. Je neemt al fantastische stappen om je zelfvertrouwen te verbeteren. Je verhaal delen, tips zoeken, met vrienden praten, je bewust zijn van je eigen gedrag, hulp zoeken bij AWEL, … Dat zijn allemaal stappen in de goede richting. Blijf zoeken en nieuwe dingen proberen. Jij komt er wel!


"Jezelf leren vertrouwen"

Wauw, wat een mooi geschreven verhaal! Jezelf accepteren is een leerproces. Daar ben jij duidelijk al mee bezig, top! Op deze pagina staan heel wat tips en oefeningen waar je mee aan de slag kan gaan. Kies er eentje uit dat je leuk vindt, bijvoorbeeld omgaan met complimenten of de 3 beste prestaties. Kleine positieve stapjes leiden naar het grootste resultaat én meer zelfvertrouwen!