monster

Ik ben bang om te falen

School

Bij faalangst ben je zo bang om niet te slagen voor een toets, dat je blokkeert. Je haalt misschien minder punten dan je eigenlijk kan halen. Je denkt: "Ik heb schrik dat ik het niet kan.". Daardoor zal je het ook minder goed doen. Gelukkig kan je aan faalangst werken!

Terug

Reacties ―

"Adem langzaam"

Ben je in paniek als er een test voor je ligt? Probeer dan rustig in en uit te ademen door je buik. Zo herinner je je de leerstof beter. Oefen bijvoorbeeld eens met deze ademhalingsoefening.

Li

"Positief beginnen"

Toen ik studeerde, begon ik met een deel van de leerstof te studeren waar ik minder moeite mee had. Met een goed gevoel beginnen, gaf me zelfvertrouwen. Ik had dan meer zin om verder te doen. Dat was ook zo als ik een test maakte. Ik loste eerst de vragen op die ik wist. Over de rest van de vragen kon ik dan nadenken met een goed gevoel. Nu jij!


"Anders denken"

Ik denk vaak: ‘Ik ken er niets van, ik ga de test niet kunnen’? Dat is eigenlijk overdreven, merk ik na een toets. Meestal ken ik er wel ‘iets’ van. Dat is een belangrijk verschil! Ik probeer dus eerder te denken: ‘Ik ken er iets van, ik maak er het beste van.’ Mijn ma zegt dat ik dat op een papiertje moet schrijven en op mijn bureau moet plakken.


"Leg de lat wat lager"

Je mag ook tevreden zijn met wat minder goede punten. Zo wordt de druk om het goed te doen minder groot en heb je minder stress


"Voor fouten hoef je je niet te schamen"

Fouten maken hoort bij het leven. Iedereen heeft wel eens een mislukking. Dat wil niet zeggen dat je een mislukkeling bent!

Jan

"Durf hulp te zoeken"

Faalangst komt vaak voor. Gelukkig kan je eraan werken. Maar
soms is dat moeilijk alleen. Vertel je verhaal aan je ouders of aan een leerkracht. Je kan ook terecht bij iemand van het CLB. Die kan je verder op weg helpen