monster

Ben ik verslaafd aan games?

Mijn lijf

Een spel op de computer spelen, of op de Wii, Xbox en de PlayStation kan een leuke ontspanning zijn. Sommige jongeren doen het af en toe in hun vrije tijd en hebben daarnaast ook nog tijd voor andere activiteiten. Maar het kan ook uit de hand lopen. Vind je het moeilijk om te stoppen met gamen als je al een tijdje bezig bent? Breng je een groot deel van de dag daarmee door? Heb je geen tijd meer voor andere dingen, zoals vrienden en school? Het zou kunnen dat je dan verslaafd bent.

Terug

Reacties ―

"Zelftest"

Krijg jij soms de opmerking dat je te veel achter het scherm zit? Ik heb een vet coole website ontdekt, waar je een testje kan doen om te checken of die opmerking terecht is of niet. Er zijn ook tips te vinden om je gamegedrag onder controle te houden. Bangelijk!


"Andere ontspanning"

Gamen is leuk, maar er zijn ook andere manieren om je te ontspannen. Ik ga naar de karate en spreek vaak af met vrienden om te gaan voetballen. Een toertje lopen of muziek spelen doen me ook deugd. Zo heb ik voldoende afwisseling. Af en toe een spelletje is leuk, maar het is geen goed idee als gamen je enige tijdverdrijf is. Ik zoek ook vaak eens iets nieuws om te doen. Ideetjes vind je bij de oefening me-time.

Li

"Vrienden"

Een van mijn vrienden vindt het echte leven niet meer interessant, alleen zijn computer is nog belangrijk. We horen nu niets meer van hem. Ik speel graag spelletjes, maar wil toch ook graag nog veel tijd met mijn vriendinnen doorbrengen. Zij komen nog altijd op de eerste plaats. Ik wil hen niet verwaarlozen.


"Steun van anderen"

Breng anderen op de hoogte van je plannen om te stoppen of te minderen, dat maakt het een stuk gemakkelijker! Mijn zoon heeft gevraagd of ik er iets van wil zeggen als ik vind dat hij te lang aan het gamen is. Dat helpt, want zelf verliest hij vaak de tijd uit het oog!


"Neem pauze"

Het is toch niet gezond om lang stil te zitten! Niet tijdens het studeren, maar ook niet tijdens het spelen van die computerspelletjes. In ‘mijnen tijd’ waren we de ganse dag in beweging. Elk halfuur een pauzeke, dan kan je er daarna weer beter je gedachten bijhouden. Vergeet ook niet af en toe iets te eten of te drinken, maar wel iets gezond hé manneke! Want als je zo oud en knap wil worden als ik, moet je je lichaam goed verzorgen.


"Verslavende games"

Ken je Fornite? En Call of Duty? Cool hoor ik jullie al zeggen. Maar ook superverslavend… Ze hebben die spelletjes gemaakt om de speler te vangen! Er is heel goed over nagedacht om de perfecte mix van spanning, beloning, competitie en voortdurende beschikbaarheid te creëren, zodat het enorm moeilijk is om te stoppen met gamen. Daarom speelt mijn zoon nu ook andere games die minder verslavend werken.

Jan

"Vluchten"

Misschien moet je je eens afvragen waarom jij zoveel gamet. Vind je het gewoon een leuke ontspanning of speel jij spelletjes om te vluchten uit de echte wereld? Om niet te denken aan bepaalde dingen? Om je stress te verminderen? Misschien om frustraties weg te werken? Als je met een probleem zit en je wil erover praten, kan je altijd bellen naar Awel. Er zijn meer dingen in het leven dan alleen games om je goed te voelen!