monster

Ik ben verlegen

Twijfels

Ben je een beetje verlegen? Daar is niets mis mee. Bloos je af en toe? Ben je zenuwachtig voor een spreekbeurt? Dat heeft iedereen wel eens. 

Wetenschappers onderzochten verlegenheid. Velen vinden verlegen mensen sympathiek! Onzeker zijn is wel vervelend als je er vaak last van hebt. Of als je bepaalde situaties uit de weg gaat. Zoals niet durven mee te spelen in een toneelstuk voor school. Ook al heb je daar veel zin in. Soms is het heel erg eng om voor de klas te staan of in een groep te spreken.

Verlegenheide kan je op allerlei manieren ervaren. Sommige mensen raken niet meer uit hun woorden. Anderen gaan zweten, ze krijgen klamme handen of ze blozen. Er zijn ook mensen die hun verlegenheid verstoppen. Ze doen dan extra stoer of grappig.

Terug

Reacties ―

"je zelfvertrouwen is belangrijk"

Ben je onzeker? Dan is de kans groot dat je ook verlegen bent. Je denkt dan snel: ‘Wat zal de andere denken over mij?’ Onzekerheid heeft te maken met zelfvertrouwen. Je kan aan je zelfvertrouwen werken!


"Verleg je grenzen"

Durf trots te zijn op jezelf. Wat voor anderen makkelijk is, is voor jou soms moeilijk. Probeer trots te zijn op kleine stappen: telefoneer naar iemand, spreek iemand aan op een feestje of vraag de weg aan een onbekende. Glimlach naar iemand die voorbij komt of vraag waar de melk staat in de supermarkt. Geef in de klas antwoord op een vraag of zeg je mening tegen je vrienden of vriendinnen …


"Jij bent wie je bent"

Sommige mensen praten vlot. Anderen niet. Wil je leuk gezelschap zijn? Dan hoef je niet de hele tijd te praten. Goed kunnen luisteren is bijvoorbeeld ook sterk. Trouwens, niet iedereen hoeft jou leuk te vinden, zeg ik altijd! Jij hebt toch ook liever de ene dan de andere in je buurt? Blijf wie je bent!


"Let op vreemde gedachten"

Mensen die verlegen zijn, hebben last van vreemde gedachten: ‘Ik stel niets voor.’ Of: ‘Ze vinden me niet leuk.’ Of: ‘Ik ben de enige die het niet kan.’ … Zulke gedachten heeft iedereen wel eens over zichzelf. Maar ze zijn niet helemaal juist! Zei je een keer iets stoms? Dat wil niet zeggen dat je stom bent. Mensen bekijken je niet opeens helemaal anders. Iedereen maakt wel eens fouten. Dat is helemaal niet erg!


"Een goede voorbereiding is het halve werk"

Moet je een spreekbeurt geven? Studeer je tekst dan goed in. Oefen bijvoorbeeld voor de spiegel. Maak een spiekbriefje, zodat je de draad niet verliest. Adem een paar keer diep in en uit, net voor je begint. Je kan het!

Li

"Denk aan hier en nu"

Stel dat je een telefoongesprek moet doen of jezelf moet voorstellen aan iemand. Misschien begin je te stotteren, te trillen of te blozen. Probeer daar niet aan te denken. Denk aan wat je wil zeggen. Dat is niet altijd makkelijk, het vraagt wat oefening.


"Hoezo verlegen?"

Toen ik vroeger moest praten voor de klas, ging er van alles door me heen. Doe ik het wel goed? Zien de mensen dat ik bloos? Ligt mijn haar wel OK? Maar mijn publiek merkte daar helemaal niets van!


"Lotgenoten zoeken"

Ben je verlegen en heb je er last van? Jongeren kunnen gratis lid worden van de Vereniging voor verlegen mensen (VVM). Op hun website vind je een forum. Je kan er een gratis cursus volgen en je krijgt elke twee maanden een tijdschrift.


"Probeer hulp te zoeken"

Dat is makkelijk praten, natuurlijk. Verlegen mensen vinden het extra moeilijk om hulp te zoeken. Probeer de stap te zetten. Vertel iemand dat je soms last hebt van verlegenheid. Vertel dat je ermee zit. Sommigen mensen vertellen hun verhaal liever aan iemand die ze niet kennen. Neem bijvoorbeeld contact op met het JAC.