monster

Ik ben ziek

Mijn lijf

Iedereen krijgt wel eens een verkoudheid of griep. Soms word je zelfs ernstig en lang ziek, bijvoorbeeld door een zware longontsteking of suikerziekte. Je kan ook een depressie hebben. Als je lang zwaar ziek bent, kan je het gevoel hebben dat je hele leven overhoop ligt.

Eerst wil je misschien niet weten dat je ziek bent. Na een tijdje zie je de waarheid onder ogen. Daarna kan je verdrietig of boos worden. Misschien word je zelfs depressief. Na een tijdje genees je of leer je leven met je ziekte. Hoe snel dat gebeurt, is bij iedereen anders.

Terug

Reacties ―

"Informatie zoeken"

Stel vragen aan de dokters of aan je huisarts. Zo weet je wat je te wachten staat en wat de dokters gaan doen. Misschien kennen ze een paar websites met goede info over je ziekte.


"Steun zoeken"

Mijn schoonbroer kreeg twee jaar geleden kanker. Mijn zus, dus zijn vrouw, had het heel moeilijk om de ziekte van haar man te aanvaarden. Die eerste weken wist ze niet wat ze moest zeggen tegen hem. Daarna ging het beter. Sommige mensen kunnen dus schrikken van je ziekte. Ze weten niet goed hoe ze daarmee moeten omgaan. Daarom krijg je misschien niet de steun die je van hen verwacht. Toch heb je steun nodig. Ga na op welke mensen je kan rekenen.


"Zoek e-steun"

Ik praat graag met mensen in dezelfde situatie. Die mensen hoef ik niet te kennen. Mocht ik ziek zijn, dan zou ik contact zoeken met anderen. Via een forum op het internet, ofzo.


"Zoek verhalen van anderen"

Er zijn veel verhalen te vinden over mensen met dezelfde ziekte als jij. Misschien is er een superster die hetzelfde meemaakte en die nu genezen is. Wat heeft hem of haar geholpen? Ik geloof sommige van die verhalen wel niet. Supersterren durven te overdrijven, toch?


"Laat je niet klein krijgen"

Denk vooral aan alles wat je kan blijven doen, ondanks je ziekte. Dat geeft je kracht en energie. Denken aan wat je niet meer kan, is normaal. Maar het helpt je niet vooruit, hé.


"Je mag verdrietig zijn"

Sommige dingen kan je niet meer doen. Dingen die vroeger zo gewoon waren, zoals gaan winkelen met vrienden, op reis gaan … Het is normaal dat dat je boos of verdrietig maakt. Je hebt tijd nodig om dat te aanvaarden.


Gerelateerde problemen ―

Ik kan niet zonder...