monster

Ik wil meer bewegen

Mijn lijf

Ken je dat gevoel als je net gesport hebt? Zalig is dat. Je hebt weer zin om veel te bewegen. Beweging is goed voor je. Het zorgt voor zuurstof in je lichaam. Zo voel je je fit en heb je minder kans op ziekten. Bewegen helpt ook tegen stress en dipjes! Maar af en toe haak je af: je bent te moe, je vindt geen leuke sport of je hebt geen tijd.

Jongeren tot 18 jaar hebben elke dag een uur beweging nodig. Fiets je naar school? Wandel je naar de bus? Doe je elke dag een paar trappen? Dat hoort allemaal bij dat uur bewegen. Om echt gezond te zijn, beweeg je het best ook twee keer per week wat intensiever. Dan span je je meer in. Bijvoorbeeld door te joggen, zwemmen of voetballen.

Terug

Reacties ―

"Test jezelf"

Af en toe beweeg je. Je rijdt met de fiets naar school, je wandelt met de hond en je sport tijdens de middag. Vraag je je af of dat wel genoeg is? Doe de bewegingstest eens!

Li

"Neem de fiets"

Laat je niet langer brengen naar de muziekschool of de balletles. Vraag aan je ouders of het goed is dat je de fiets neemt. Je hebt meer vrijheid én je bent gezond.

Jan

"Loop!"

Tijdens de examens ben ik begonnen met lopen. Ik kreeg ideeën dankzij Start to run. Ik vond er verschillende schema’s die ik kon downloaden. Ik las er ook handige tips, enzo. Die zorgen ervoor dat ik minder snel opgeef. Zoek een schema dat past bij jou.


"Een sport zoeken"

Sommige mensen lopen of fietsen niet graag. Gelukkig bestaat er meer dan dat. Zoek naar een sport die bij je past. Denk aan dansen, badminton, yoga, handbal, kanovaren, boogschieten, tafeltennis, surfen of schaatsen. Je vindt vast iets wat je leuk vindt! Bij de meeste sporten kan je ook eerst een les proberen. Zo leer je de sport alvast kennen.

Li

"Doe het huishouden"

Ik stofzuig, poets en lap de ramen nog elke week. Dat houdt me in beweging. Zo hoef ik niet elke dag te sporten. Maar, het gras afrijden of de auto wassen lukt me niet zo goed meer. Misschien, euhm, kan je me helpen?


"Zoek een beweegmaatje"

Samen sporten is gezelliger. En we geven elkaar een duwtje in de rug als een van ons even geen zin heeft! Ik ging vorige week muurklimmen met een vriendin. Dat was keistoer! Ik ga ook elke week zwemmen met mijn broer.


"Plan je beweging"

Ik ga elke week tennissen met een collega. We zochten eerst een vast moment waarop hij en ik tijd en zin hadden om te sporten. Zo wenden we aan onze nieuwe gewoonte.

Jan

"Geen smoesjes"

Regent het een beetje? Dat wil niet zeggen dat je niet kan gaan lopen. Snel naar buiten, dus! Het kan ook geen kwaad om naar het zwembad te gaan als het vriest. Had je een slechte toets op school? Dat is geen reden om niet naar de tennisles te gaan. Waar wacht je nog op? Hup, hou vol!

Pol

"Begin opnieuw"

Heb je toch een tijdje niet kunnen bewegen? Omdat je het te druk had met school, bijvoorbeeld? Dat is niet erg. Begin er vandaag opnieuw aan!


"Beter iets dan niets"

Beweeg je te weinig? Beweeg dan zo veel als je kan! Doe een reeks sit-ups of een paar strekoefeningen als je even tijd hebt. Laat je niet leiden door wat ‘moet’.


Gerelateerde problemen ―

Ik zoek een hobby