monster

Ik word gepest

School

Pesten mensen jou wel eens? Roepen ze je na? Lachen ze je uit? Vallen ze je lastig op Facebook of Instagram? Dan voel je je ontzettend alleen. Je hebt het gevoel dat je niets kan doen om dat pesten te stoppen. 

Wist je dat in Vlaanderen 1 op 5 jongeren slachtoffer is van pesten? Je bent dus zeker niet alleen.

Enkele tips voor als jij soms denkt: "Wat moet ik doen als ik gepest word?".

Terug

Reacties ―

"Je verhaal vertellen"

Mijn broer werd vroeger gepest op school. Hij vond het niet makkelijk om iemand te vertellen wat hij meemaakte. Hij schaamde zich ervoor. Hij probeerde het alleen op te lossen. Toen dat niet lukte, zocht hij iemand bij wie hij terecht kon. Dat waren onze ouders. Hij heeft het ook aan mij verteld en aan een leerkracht. We hebben hem gesteund. We hebben ook geholpen om het pesten te stoppen.


"Zeg wat je denkt"

Jij hebt het recht om te zeggen wat je denkt. Maak je maar niet te veel zorgen om wat anderen van je vinden, hoor! Zeg rustig je mening. Geef pesters niet te veel aandacht, maar laat je ook niet doen!

Jan

"Pik er iemand uit"

Spreek iemand van de pesters aan. Vraag waarom hij of zij meedoet met de groep. Zo maak je hem of haar verantwoordelijk voor het pesten. De pester zal dan nadenken over wat hij of zij doet.

Pol

"Hulp inroepen"

Pesten kan ver gaan. Misschien voel je je niet goed in je vel? Je kan je bijvoorbeeld minder goed concentreren of je slaapt slecht. Dan is het normaal dat je het niet meer alleen aankan. Durf dan hulp te vragen.


"Het patroon doorbreken"

Ben je elke keer verdrietig als anderen je pesten? Of net heel boos? Sommige reacties zorgen ervoor dat de pestkoppen nog meer gaan pesten. Ziet de pester dat hij of zij je kwetst? Dan is het leuk om verder te pesten. Reageer eens anders. Negeer de pesters. Of zeg rustig en duidelijk je mening. Laat het gepest je koud? Dan geeft de pester het na een paar keer op.


"Wat maakt je sterk?"

Veel mensen voelen zich sterk door te sporten of te bewegen. Je voelt je dan gezond. Het is goed voor je zelfvertrouwen. Misschien heb jij wel zin in een nieuwe uitdaging? Lopen, korfbal, fietsen, tennis, voetbal, atletiek, judo of karate? Keuze genoeg. Als je met iets nieuws start, ontmoet je ook nieuwe mensen.

Li