monster

Mijn ouders zijn gescheiden

Familie

Gaan je ouders scheiden of zijn ze al uit elkaar? Woon je in 2 huizen? Dat is niet makkelijk. Je kunt je verdrietig of bang voelen. Misschien ben je boos? Of lucht het juist op, omdat de ruzies eindelijk voorbij zijn.

Terug

Reacties ―

"Je bent niet de enige"

Eén op vijf kinderen maakt een scheiding mee. Er zijn dus heel veel jongeren die hetzelfde meemaken.


"Praat over de scheiding"

Bespreek je gevoelens met iemand die je vertrouwt. Dat helpt. Misschien ken je iemand van wie de ouders ook uit elkaar zijn?

Jan

"Het is jouw schuld niet"

Mijn ouders zijn gescheiden. Eerst dacht ik dat dat kwam door mij. Maar scheiden is iets waar ouders voor kiezen. Als ze uit elkaar gaan, is dat niet de schuld van de kinderen!


"Afleiding zoeken"

Denken aan de scheiding kan je de hele dag bezighouden. Vergeet niet om ook aan jezelf te denken. Spreek af met vrienden. Lees een boek of ga wat fietsen. Gun jezelf een beetje rust. Tijd voor Me Time!

Li

"Huil eens goed"

”Wenen is voor meisjes” of ”wenen lost niets op”, ik krijg het als ik die zinnen hoor! Daar klopt niets van, natuurlijk. Wenen kan opluchten. Echt! Het is alsof er iets van je schouders valt.


"Opgelucht zijn is OK"

Misschien vind jij een scheiding wel een goede oplossing. Zo maken je ouders minder ruzie. Voel je niet schuldig als je opgelucht bent!


"Waar ga je wonen?"

Het kan dat je moet kiezen waar je het liefst wil wonen. Wil je graag bij je papa wonen? Zeg dan tegen je mama dat je haar ook graag ziet. Hier vind je tips en info over wonen op twee plaatsen.


"Zie je één van je ouders bijna niet meer?"

Het is moeilijk om je daarbij neer te leggen. Spreek een vast moment af om te bellen. Via mail kan je bijvoorbeeld vertellen wat je elke dag doet. Zo blijf je toch nog een beetje op de hoogte van elkaar. Is het contact met één van je ouders erg moeilijk? Ga dan op zoek naar een hulpverlener. Klop bijvoorbeeld eens aan bij het JAC.