monster

Te veel regels thuis?

Familie

De regels die je ouders opleggen, geven je structuur en veiligheid. Maar het hoeven er niet te veel te zijn. Er komt een leeftijd waarop je dingen alleen wil doen. Maar je ouders vinden het maar niets als je alleen op reis gaat of alleen naar een festival wil. Soms lijkt het alsof ze overal een stokje voor steken.

Ouders moeten leren om jou los te laten. Jij zoekt een evenwicht tussen wat je zelf wil en wat je ouders willen. Het is normaal dat je dan af en toe van mening verschilt …

Terug

Reacties ―

"Praat erover"

Vertrouwen je ouders je (nog) niet? Vraag hen waarom. Leg uit dat je niets tegen regels hebt, maar dat je ook wat meer vrijheid wil.


"Vertrouwen opbouwen"

Leer je ouders om je te vertrouwen. Maak duidelijke afspraken. Bijvoorbeeld: je moet vóór 1 uur thuis zijn van een fuif. Hou je aan de afspraak. Zo leren je ouders dat ze je kunnen vertrouwen. Dan krijg je steeds meer vertrouwen terug van je ouders.


"Goed begonnen is half gewonnen"

Vertrouwen je ouders je voor een keer? Bedank hen voor het vertrouwen dat je kreeg. Jij vindt het misschien normaal dat je alleen naar de film gaat. Maar voor je ouders kan dat helemaal anders zijn. Laat hen zien dat je er blij mee bent. Ze zullen je dan sneller opnieuw vertrouwen. Mijn zoon bedankte me eens toen hij na de voetbal nog wat mocht blijven hangen. Dat vond ik echt tof! Na de volgende wedstrijd mocht hij toen ook langer blijven.

Jan

"Je ouders respecteren"

Ga je niet akkoord met wat je ouders zeggen? Probeer dat goed uit te leggen. Als je boos wordt of wegloopt, zorgt dat enkel voor meer problemen! Leg rustig uit waarom je graag naar een fuif wil gaan. Zeg wie meegaat en hoe laat je terug naar huis komt. Zo heb je meer kans dat je mag gaan!

Tip: probeer het eens met een Ik-boodschap.

Li

"Beloon jezelf"

Geven je ouders je heel weinig regels mee? Maar vind je het toch leuk om een beetje structuur te hebben? Maak afspraken met jezelf. Werk eerst je huistaak af en doe daarna iets leuks. Bijvoorbeeld even tv kijken of iets lekkers eten. Zo geef je jezelf een beloning. Dat is OK. Je mag trots zijn op de dingen die je doet.

Pol