monster

Zou ik roken?

Mijn lijf

Heb jij al eens gerookt? Ken je iemand die af en toe een sigaret opsteekt? Het lijkt spannend om aan een sigaret te trekken. 

Maar wie een eerste keer trekt, vindt het toch maar een raar goedje.

Bij elke trek krijgen je hersenen nicotine binnen. Na een tijdje niet roken verdwijnt die nicotine weer uit je lichaam, waardoor je opnieuw zin krijgt in een sigaret. Je hersenen willen er steeds meer van. 

Op dat moment ben je verslaafd aan roken en wil je al snel meer. Meer weten over tabaksverslaving?

Heb je ook al gemerkt dat je niet meer zonder sigaret kan? 

Terug

Reacties ―

"Beter voorkomen dan genezen"

Beginnen met roken is niet moeilijk, maar er weer vanaf geraken is een ander verhaal. Beter voorkomen dan genezen, zeg ik altijd.


"Moeilijker dan gedacht"

Ik kan stoppen wanneer ik wil, zei ik wel eens. Maar dat bleek niet zo simpel te zijn wanneer ik echt wilde stoppen. Gelukkig heb ik veel gelezen op www.watwat.be/roken. Zo lukte het me beter op te stoppen.

Li

"Omgaan met stress en onzekerheid"

Waarom rook je? Doe je het om rustig te worden, erbij te horen, uit gewoonte? Je kan andere manieren vinden om met moeilijke dingen om te gaan. Maak een plan voor een moeilijk moment met alternatieven.


"Je straalt!"

Sinds ik gestopt ben met roken, krijg ik complimentjes over mijn haar en huid. “je straalt” zeggen mijn vriendinnen wel eens. Dat is leuk om te horen! Door de sigaretten zag mijn uiterlijk er minder gezond uit, besef ik nu.


"Geld uitsparen"

Stoppen met roken bespaart je veel geld. Zo kan je meer dingen doen die je écht belangrijk vindt. Wat dacht je van een uitstapje naar Bobbejaanland of een goeie film in de cinema? Of wat misschien sparen voor je eerste brommer of een nieuwe game?

Jan

"Roken cool??"

Ik merk dat ik roken stiekem wel een beetje cool vind. En ik ben soms de enige in de groep die niet rookt. In mijn hoofd zitten dan twee stemmen: 'het is cool, doe toch eens mee' en 'nee doe het niet, je weet hoe verslavend en ongezond het is'

Wanneer iemand mij wilt overhalen om te roken, zeg ik altijd nee, ook al is dat moeilijk. Ik probeer graag nieuwe dingen, maar met roken is het anders. 

Nu lijkt het misschien cool, maar de meesten hebben spijt dat ze ermee begonnen zijn en het kost bakken vol geld. Dat wil ik niet voorhebben. 

Mijn vrienden respecteren mijn keuze, en dat is fijn.