monster

Ik heb ruzie met een vriend

Vrienden

Iedereen verschilt wel eens van mening. Soms heb je ruzie met je beste vriendin of vriend. Het is normaal dat je niet altijd hetzelfde denkt als je vrienden! Gelukkig is de ruzie vaak de volgende dag alweer gedaan. Soms lijkt het ook alsof het nooit meer goed komt. Hoe ga je om met ruzie?

Terug

Reacties ―

"Praat het uit"

Soms heb ik geen zin om nog iets te zeggen tegen mijn zus. Maar dagen niet praten met elkaar lost niets op! Dat maakt me alleen maar zenuwachtig. Dus proberen we elkaar te vergeven. Zegt mijn zus sorry? Dan aanvaard ik dat. Ging ik zelf in de fout? Dan zeg ik ook sorry.


"Barst niet uit"

Soms kan je heel kwaad worden tijdens een ruzie. Je wil beginnen roepen en schelden. Stop op tijd. Roepen en schelden maakt het erger. Je maakt de ander alleen maar bozer. Tel tot tien in je hoofd. Je zal merken dat de ergste woede dan weg is.

Li

"Vrienden komen en gaan"

Soms groeien vrienden uit elkaar. Dan voel je dat je vriendschap niet meer dezelfde is. Dat kan gebeuren. Je leert ook weer nieuwe vrienden kennen!


"Zeg wat je denkt"

Vermijd de woorden ‘nooit’ en ‘altijd’. Ben je het niet eens met iets? Zeg het. Maar verwijt anderen niets. Zeg niet: “Jij stuurt nooit een berichtje.” Zeg wel: “Ik vind het jammer dat je gisteren geen berichtje stuurde.” Gebruik je het woord ‘nooit’? Dan klinkt het veel harder wat je zegt. Je loopt dan gevaar om in een ‘wel waar – niet waar’-spelletje terecht te komen. Zeg met een IK-boodschap wat je niet OK vindt.


"In de ander zijn schoenen kruipen"

Waarom is je vriend of vriendin boos? Waarom reageert hij of zij zo? Bekijk de ruzie eens van de andere kant. Wat is belangrijk voor hem of haar? Zo kan je misschien begrijpen waarom jullie ruzie maken.