monster

Ik ben seksueel misbruikt

Seks en relaties

Soms vragen mensen je seksuele dingen te doen waar jij je niet goed bij voelt. Of misschien begrijp je nu dat wat vroeger gebeurde, niet juist was. Het kan onschuldig zijn, maar het kan ook ernstig zijn. Het kan strelen of kijken zijn. Maar het kan ook gaan over betasten of verkrachting. Als jij het niet wil, moet het stoppen.

Terug

Reacties ―

"Zeg duidelijk en krachtig dat je het niet wil"

Misschien zegt de andere dat hij of zij niet zonder je kan, of je graag ziet. Maar als jij je er niet goed bij voelt, moet het ophouden.


"Vraag hulp!"

Blijf er niet alleen mee zitten. Deel je probleem met iemand die je kan vertrouwen. Dat kunnen bijvoorbeeld je ouders zijn, vrienden, leerkrachten, de politie, je huisarts of het JAC. Samen met anderen heb je meer kans om een oplossing te vinden. Als je het aan iemand zegt, voorkom je misschien ook dat de dader nieuwe slachtoffers maakt.

Bij 1712 kan je anoniem terecht voor steun (door te chatten, mailen of bellen).


"Durf te praten"

Ben je bang voor wat er gebeurt als je erover praat? Het kan zijn dat het tot een breuk komt met de persoon die je misbruikte. Misschien voel jij je wel schuldig? Of ben je bang dat je iemand uit je omgeving teleurstelt? Probeer er toch over te praten. Dat is de beste manier om het misbruik te laten stoppen.

Je kunt je verhaal ook anoniem doen bij 1712.


"Maakte je in het verleden iets mee?"

Misschien kijk je daar nu anders naar. Het is niet vreemd dat je je nu nog slecht voelt als je daaraan terugdenkt. Probeer iemand in vertrouwen te nemen. Door erover te praten, kan je proberen het te verwerken.


"Ga op zoek naar hulp"

Soms durf je het niet aan een bekende te vertellen. Kijk eens op Allesoverseks.be van Sensoa. Je vindt er meer uitleg over seksueel misbruik en de contactgegevens van organisaties die je kunnen helpen.


Gerelateerde problemen ―

Wil ik seks?