Time to relax! (bezinning)

Na een zware dag tijd nemen om te relaxen!

Informatie ―

Ontspannen - Genieten - Tijd voor mezelf - De tijd vergeten - Omgaan met stress

12 - 16 jaar

Vanaf 4 jongeren

20 min.

Kaarsjes, rustgevende muziek, matjes om op te liggen

Verloop ―

Tijdens een bezinning met de groep kan je aan de slag met een aantal ontspanningsoefeningen. Inspiratie vind je op NokNok waar een aantal ontspannings- en ademhalingsoefeningen staan. Zorg ook voor een leuk kader voor deze acties. Het licht dimmen, wat kaarsjes aansteken en een rustgevend muziekje helpen helemaal om in de juiste sfeer te geraken.

Tips ―

Deze ontspanningsoefeningen kunnen deel uitmaken van een bezinningsavond (vb. op kamp). De oefeningen helpen de jongeren om tot rust en tot zichzelf te komen. Ideaal dus na een actieve dag (vb. raften, trektocht, vuile spelletjes …), of een activiteit in het teken van nieuwe dingen uitproberen (zoals de flashmob).

Nabespreking ―

Ga met de groep in een kring staan. Vraag aan iedereen om zijn/haar ogen te sluiten. Geef aan dat iedereen dadelijk moet aangeven hoe ze zich voelen na deze oefening(en). Iemand die helemaal uitgestrekt staat, met de armen in de lucht zo hoog mogelijk boven zich, voelt zich helemaal ontspannen. Een beetje minder uitgestrekt is al minder ontspannen, terwijl iemand die op de hurken zit zich helemaal niet ontspannen voelt. Iedereen mag zelf kiezen hoe hij of zij zich zet, als het maar weergeeft hoe ontspannen die persoon zich voelt na de oefening. Tel van drie af, laat iedereen een positie innemen en vervolgens de ogen openen.

Tip: verwijs naar de bouwblokken van de geluksdriehoek: het kompas voor mentaal welbevinden, of kortweg: geluk!

Vertel de jongeren dat ze op www.noknok.be meer toffe oefeningen voor thuis kunnen vinden over ontspannen, tijd nemen voor zichzelf, omgaan met stress of moeilijke momenten … Hang de poster op in het lokaal, en geef de jongeren een NokNok-postkaartje en sticker mee haar huis als herinnering aan de activiteit!

Materialen ―

Stickers

Stickers om klasagenda's, gitaren, kasten in het lokaal, het toilet, ... op te fleuren! Deel ze uit en kom te weten waar ze belanden ;)

Postkaartjes

Vertel jongeren over NokNok met dit postkaartje.

Posters

Fleur je lokaal op en zet NokNok in de kijker!