noknok monster

"Hoe laat ik het verleden los?"


bang

Hallo iedereen,

Ik ben 12 en ik ben bang van iedereen. Zelfs van mijn beste vrienden. Dit komt omdat ik vroeger mishandeld ben en ik voel me daardoor nooit niet meer goed. 

Hebben jullie tips om het verleden los te laten?

Alvast bedankt! 

Reacties ―

"Sterk!"

Dag lieve schat,

Mishandeling is iets ergs om mee te maken. Heel begrijpelijk dat je je soms bang en niet goed in je vel voelt. Hoe je hier vertelt dat je aan de slag wilt om dat verleden los te laten… Daaraan alleen al zie ik dat jij een sterke persoon bent!

Weet je wat ik gezien heb over de jaren heen? Wat je meemaakt is niet bepalend voor de rest van je leven, maar wel hoe je ermee omgaat (hulp zoeken, je probleem aanpakken, voor jezelf zorgen, …). En daar ben jij nu al goed mee bezig!

Onthoud goed: elk klein stapje, is er eentje voorwaarts.

Groetjes,


"Kracht in jezelf"

Hi!

De tips hierboven om erover te praten zijn heel belangrijk.

Wat je daarnaast kunt doen is de kracht in jezelf bovenbrengen (focus op dingen om trots op te zijn met de oefening ‘3 beste prestaties’). Gun jezelf ook rust en verzet af en toe je gedachten eens (misschien is ‘de kracht van muziek’ wel iets voor jou).

Veel succes!

Li

"Niet alleen dragen"

Lieve anoniempje,

Bedankt om je gevoel hier te delen. Ik vind het zo knap dat je op zoek gaat naar tips om je weer beter in je vel te kunnen voelen. Met jouw ‘ik pak het aan -spirit’ ben je alvast goed op weg :)!

Mishandeling is een zwaar thema om zomaar even los te laten. Soms vraagt dat tijd en is het nodig om er met iemand over te praten voor je dat kunt. Door wat er zich binnenin je afspeelt in woorden te gieten, wordt het vaak minder beangstigend. Je krijgt dan meer vat op je gevoelens. En dat lucht op!

Heb je een vertrouwenspersoon aan wie je je verhaal zou kunnen vertellen? Je kan ook steeds terecht bij een hulpverlener van het JAC in je buurt (www.jac.be). Of op www.awel.be kan je anoniem praten met iemand via chat of telefoon. Zij staan paraat om jongeren die moeilijke dingen meemaken op te vangen en te ondersteunen. Je hoeft die last helemaal niet alleen te dragen.

Liefs,