monster

Ambetante broer of zus

Familie

Denk jij wel eens "Mijn broer is vervelend!" of "Mijn zus is irritant!"?

De ene dag kan je niet zonder. De andere dag wil je hen misschien niet meer zien. Samen eten, tv kijken, voetballen in de tuin of dansen in de living is leuk. Maar soms blijft je zus uren in de badkamer. Dan heb jij geen tijd meer om je klaar te maken. Of je broer komt elke keer in je kamer om ongevraagd iets te ‘lenen’.

Je ziet elkaar heel vaak. Daarom kan je niet vermijden dat het af en toe wat minder goed gaat tussen jullie. Dat hoeft geen probleem te zijn! Meestal gaat het zo weer voorbij.

Terug

Reacties ―

"Praat het uit"

Soms heb ik geen zin om nog iets te zeggen tegen mijn zus. Maar dagen niet praten met elkaar lost niets op! Dat maakt me alleen maar zenuwachtig. Dus proberen we elkaar te vergeven. Zegt mijn zus sorry? Dan aanvaard ik dat. Ging ik zelf in de fout? Dan zeg ik ook sorry.


"Jullie blijven familie"

Je blijft je zus of broer tegenkomen. Het is dus leuker als jullie een beetje overeenkomen, hé. Probeer een goede oplossing te vinden voor jullie ruzie. Maandag dek jij de tafel, dinsdag je zus. Woensdag mag jij het programma op tv kiezen, donderdag je broer.


"Barst niet uit"

Soms kan je heel kwaad worden tijdens een ruzie. Je wil beginnen roepen en schelden. Stop op tijd. Roepen en schelden maakt het erger. Je maakt de ander alleen maar bozer. Tel tot tien in je hoofd. Je zal merken dat de ergste woede dan weg is.

Li

"Zeg wat jij denkt"

Vermijd de woorden ‘nooit’ en ‘altijd’. Ben je het niet eens met iets? Zeg het. Maar verwijt anderen niets. Zeg niet: “Jij doet nooit de afwas.” Zeg wel: “Ik vind het niet fijn dat je vandaag niet helpt af te wassen.” Gebruik je het woord ‘nooit’? Dan klinkt het veel harder wat je zegt. Je loopt het gevaar om in een ‘wel waar – niet waar’-spelletje terecht te komen. Zeg met een IK-boodschap wat je niet OK vindt.


"In de ander zijn schoenen kruipen"

Waarom is je zus of broer boos? Waarom reageert hij of zij zo? Bekijk de ruzie van de andere kant. Wat is belangrijk voor je broer of zus? Zo kan je misschien begrijpen waarom jullie ruzie maken.


"Wat als je de ruzie niet meer alleen aankan?"

Af en toe kunnen broers en zussen echt niet met elkaar opschieten. Misschien dwingt je broer of zus je om dingen te doen die je helemaal niet wil? Of leent hij of zij telkens geld van jou en krijg je het niet terug? Durf dan hulp te vragen aan iemand die je vertrouwt.