monster

Alcohol drinken of drugs nemen?

Mijn lijf

Ken je iemand die af en toe een jointje rookt? Misschien proefde je zelf al eens alcohol? De meesten beginnen met blowen of alcohol drinken omdat ze nieuwsgierig zijn. Omdat het gezellig is of omdat ze denken dat iedereen het doet. Maar misschien merk je na een tijdje dat je gebruik toch minder onschuldig is dan je dacht.

Elke keer als je cannabis gebruikt, is er een risico. Je kan moeilijkheden krijgen met je concentratie. Of je kan je plots heel slecht voelen. Gebruik je al lang cannabis of alcohol? Dan kunnen deze stoffen de ontwikkeling van je hersenen verstoren. Je kan problemen krijgen met leren. Of je geheugen werkt minder goed.

Mensen die drugs nemen of te veel alcohol drinken, weten soms niet meer wat ze doen of zeggen. Zoek je meer info over verschillende soorten drugs? Klik hier eens.

Met de online tests van de druglijn kan je je kennis testen over verschillende soorten drugs + inschatten hoe riskant jouw gebruik is.

Terug

Reacties ―

"Het is niet OK!"

Je ziet vaak mensen die alcohol drinken of cannabis gebruiken. Iedereen kan het kopen. Je hoort er allerlei verhalen over. Je zou kunnen denken dat onze samenleving die middelen aanvaardt. Toch denken drie op vier jongeren dat hun vrienden het gebruik van cannabis niet goedkeuren!

Pol

"Zoek een andere manier om plezier te maken!"

Heb jij iets extra nodig? Er zijn betere manieren dan alcohol en drugs om je te amuseren. Ga op zoek naar een gezonde kick: lachen en gek doen, op stap gaan met vrienden, sporten, lekker lang babbelen … Maak een plan voor een moeilijk moment.

Li

"Waarom kan je niet zonder?"

Sommige mensen kunnen geen dag zonder drugs of alcohol. Heb jij het gevoel dat je altijd een middel nodig hebt om je goed te voelen? Om je op je gemak te voelen? Om erbij te horen of meer dingen te durven? Als dat bij jou zo is, grijp je het best in. Vraag hulp aan iemand die je vertrouwt


"Oog hebben voor je vrienden"

Je vindt dat je beste vriend of vriendin te veel wiet rookt. Maar hij of zij vindt van niet. Hoe praat je erover zonder ruzie te maken? Misschien voelt je vriend of vriendin zich snel aangevallen? Misschien wordt hij of zij kwaad op jou. Dat is het laatste wat je wil. Toch is praten meestal de eerste stap om iemand te helpen. Voor een goede babbel hoef je geen dokter te zijn. Wees gewoon jezelf. Zoek je meer tips om je vrienden te helpen? Kijk eens op de website van de druglijn.


"Oog hebben voor je ouders"

Drinkt één van je ouders te veel? Of neemt je moeder of vader te veel medicijnen? Niemand vertelt graag dat er thuis moeilijkheden zijn. Toch zijn er in heel wat gezinnen problemen met drugs of alcohol. Ongeveer één op tien kinderen heeft een ouder die te veel drinkt. Het is belangrijk om er met iemand over te praten en om goed voor jezelf te zorgen. Praat eens met je ouders over hoe jij je hierbij voelt, gebruik hiervoor een Ik-boodschap.

Zoek je meer info over ouders die te veel alcohol drinken of drugs gebruiken? Kijk eens op de website hieronder.

De Druglijn - gebruik ouders