monster

Help, ik heb examenstress!

School

Tijdens een periode met veel testen wordt het soms eventjes te veel. Misschien ben je te laat begonnen met studeren? Of is er meer leerstof dan je dacht? Het werk stapelt zich op en daardoor krijg je stress. Zo wordt het nog moeilijker om alles af te krijgen. Je voelt je niet goed in je vel en je kan minder goed studeren. Enkele tips voor als je niet meer weer wat te doen bij examenstress.

Terug

Reacties ―

"Start op tijd met studeren"

Dan blijft er nog tijd over voor andere dingen. Je kan af en toe een pauze nemen om bijvoorbeeld iets lekkers te eten, of te sporten. Zo heb je minder stress.

Li

"Verlies de moed niet tijdens het jaar"

Ik bekijk de lessen vaak tijdens het jaar. Ik probeer ook mee te denken met de leerkracht en ik neem nota’s tijdens de les. Zo snap ik al heel wat van die moeilijke oefeningen van wiskunde voor ik begin te studeren voor het examen.


"Stel een schema op voor je examens"

Ik duidde aan op welke dagen ik moest studeren. Ik schreef erbij welk vak ik dan moest leren. Ik probeerde in te schatten hoeveel tijd ik nodig had voor elk vak. Had ik een examen afgelegd? Dan trok ik een dikke zwarte streep door het vak. Dat luchtte nogal op, zeg!

Jan

"Probeer verschillende manieren om te studeren"

Leer je graag hardop? Maak je veel schema’s? Werk je graag met fluostiften? Onthoud je beter als je schrijft? Iedereen leert anders. Probeer verschillende manieren uit. Wil je graag nog wat hulpmiddeltjes? Kijk hier eens.


"Beweeg een beetje"

Sta recht om je les op te zeggen, loop een rondje in je kamer, fiets tijdens je pauze naar de bakker of wandel door de tuin of het park. Dat frist je lichaam op en je geest. Neem tijd voor jezelf!

Li

"De pauzebuddy"

Je bent niet de enige die moet studeren. Het is fijn om te weten dat anderen ook aan het werk zijn. Misschien kan je even chatten met een vriend of een vriendin. Woont er een klasgenoot in de buurt? Vraag of je even kan langsgaan. Daarna heb je opnieuw energie om verder te werken.


"Je bent OK zoals je bent!"

In wiskunde ben ik beter. In taal ben ik slechter. Daar kan ik niet veel aan veranderen. Ik ben wie ik ben. Ik probeer niet te hard te zijn voor mezelf. Ik ben blij met de vakken die ik goed kan!


"Probeer genoeg te slapen"

Je lichaam heeft veel rust nodig. Zeker als je stress hebt. Je kan beter een half uur vroeger gaan slapen, dan nog een half uur aan je bureau zitten suffen. Je zal betere resultaten hebben als je fris aan een examen begint. Bovendien kan je de examenperiode beter volhouden. Hup, snel in je bed dus!