monster

Ik ben soms bang

Donkere gedachten

Angst is normaal. Het helpt ons. Zie je op een kruispunt een auto te laat? Angst zorgt ervoor dat je alles op alles zet om de auto te ontwijken. Het zorgt voor extra adrenaline. Je lichaam maakt zich klaar om snel te reageren. Dat is maar goed ook! Sommige mensen zijn bang als er geen gevaar is. Een klein spinnetje kan bijvoorbeeld niet veel doen tegen mensen. Toch zijn sommige mensen er vreselijk bang van. Als je angstig bent, voel je dat in je lichaam. Je hart slaat sneller en je ademt sneller. Je gaat zweten of je krijgt koude rillingen. Je kan ook misselijk zijn, buikpijn of hoofdpijn krijgen. Je kan je huilerig voelen. Maar je kan je ook schamen, giechelen of stoer doen.

Terug

Reacties ―

"Loop niet weg van je angst"

Wil je iets leren over je angst? Dan mag je er niet van weglopen. Vind je het bijvoorbeeld erg moeilijk om in groep te praten? Je kan ervoor zorgen dat je dat niet vaak moet doen. Maar je kan jezelf ook iets leren door het toch te doen. Begin met kleine dingen. Zeg bijvoorbeeld eens je mening tegen een groep vrienden. Je kan vooraf oefenen. Een goede voorbereiding vermindert je angst.


"Ontspan!"

Ontspannen is het beste wat je kan doen als je bang bent. Het klinkt erg moeilijk. Dat zal het soms ook zijn. Maar het helpt. Hoe leer je dat? Door vooraf te oefenen. Je kan dan makkelijker ontspannen als het nodig is. Kijk hier voor een oefening om te ontspannen.

Li

"Je hoeft je niet te schamen!"

Angst komt heel vaak voor. De meeste mensen houden het voor zichzelf. Maar je mag er zeker van zijn dat iedereen bang is voor iets.


"Praten helpt"

Het is niet makkelijk om over je angst te praten. Probeer toch om er met iemand over te spreken. Vaak wordt je angst dan al minder groot.


"Probeer je angst af en toe te aanvaarden"

Ik durf nooit de lift te nemen. Als ik aan een lift sta, voel ik de angst opkomen. Maar ik weet ook dat die snel weer verdwijnt. Ik laat de angst er even zijn. Ik zeg tegen mezelf dat het maar eventjes duurt. Dat helpt!


"Heb je angst om te mislukken?"

Denk je voor een test vaak: ‘Ik ga het niet kunnen’? Of: ‘Ik kan het nooit goed doen’? Dan heb je misschien last van faalangst.


"Ben je altijd bang?"

Kan je niet stoppen met denken over allerlei vreselijke gebeurtenissen? Je denkt bijvoorbeeld aan een ongeval met een auto. Een paar seconden later stel je je voor hoe het leven in een rolstoel eruit zou zien. Van zulke gedachten word je droevig. Probeer te leren omgaan met piekeren.


"Hoe ver gaat jouw angst?"

Helpt angst je om snel te reageren als je in gevaar bent? Of zorgt je angst ervoor dat je gewone dingen vermijdt? Durf je de speelplaats niet meer over te steken omdat je bang bent dat iedereen kijkt? Of neem je nooit de bus omdat het er te druk is? Heb je elke dag problemen door je angsten? Durf dan hulp te zoeken. Kijk in het kader rechts. Kijk ook eens bij angst.