monster

Ik kan niet goed om met kritiek

Twijfels

Maakte je het al eens mee op een feestje dat iemand plots zegt dat je niet goed kan dansen? Hoe reageer je daarop? Sommige mensen vallen meteen aan: “En jij dan, jij danst als een kikker.” Anderen negeren het, stoppen met dansen of weten niet wat ze moeten doen. Iedereen krijgt wel eens te maken met kritiek: leerkrachten, ouders, beroemdheden, vrienden … Met kritiek moet je leren omgaan.

Terug

Reacties ―

"Probeer te luisteren"

Zo toon je respect voor de mening van de andere. Luisteren wil niet zeggen dat je het eens bent met de kritiek. Het kan ook zijn dat jij een andere mening hebt.


"Vraag naar voorbeelden"

Zegt iemand dat je kinderachtig doet? Vraag dan waarom. Kan hij of zij geen voorbeelden geven? Dan weet je meteen dat je de kritiek niet al te ernstig moet nemen.


"Het gaat over één mening"

Misschien vindt een leraar dat je in de klas veel te weinig meewerkt. En noemt hij je lui. Dat wil niet zeggen dat je altijd zo bent. Misschien zit je thuis of bij je vrienden vol energie! Ga eens na of er nog iemand vindt dat je lui bent. Wees eerlijk met jezelf!

Jan

"Jij bent uniek!"

Wat anderen ook zeggen over jou: jij blijft jezelf, zeg ik altijd. Waarschijnlijk heb je een paar mindere kantjes. Maar die heeft iedereen!


"Probeer het positieve te zien"

Niemand is perfect. Iedereen kan iets leren door opmerkingen van anderen. Zeggen mijn vrienden bijvoorbeeld dat ik wat minder commentaar moet geven op hen? Dat kan heel vervelend zijn. Maar het kan wel goed zijn dat ik erop let. Zo zijn er minder conflicten. Dat is ook goed voor mij!


"Laat kritiek je zelfvertrouwen niet verkleinen"

Zegt iemand dat mijn kleren niet hip zijn? Dat betekent niet dat hij of zij mij niet leuk vindt! Mensen die kritiek krijgen, hebben snel het gevoel dat ze iets niet goed doen. Dat is nergens voor nodig, heb ik geleerd! Kijk hier voor een oefening over zelfvertrouwen.


"Neem een paar seconden de tijd"

Als je iets negatiefs hoort over jezelf, kan je dat heel boos of verdrietig maken. Reageer pas als je opnieuw rustig bent. Adem diep in en uit. Of knijp in je vuisten. Zo is de kans kleiner dat je achteraf spijt hebt van je reactie. Neem even een pauze: zoek een rustig plekje, was je handen, gooi wat koud water in je gezicht. Wacht tot je letterlijk afgekoeld bent.

Probeer deze ademhalingsoefening eens.


"Zelf kritiek geven?"

Dat is ook niet zo makkelijk. Hoe zeg je bijvoorbeeld voorzichtig aan je zus dat ze onvolwassen doet? Dat kan nog hard aankomen. Misschien reageert ze helemaal anders dan je verwachtte. Gebruik een IK-boodschap om kritiek te geven. Geef voorbeelden van wat jou stoort. Zorg voor de juiste tijd en plaats om kritiek te geven. Het is bijvoorbeeld beter dat er dan niemand anders in de buurt is.


Gerelateerde problemen ―

Hoe krijg ik een eigen stijl?