Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Fake-it or make-it


Quiz waarbij jongeren het onderscheid leren maken tussen echt en fake. Ze leren dat de reclamewereld geen echte wereld is en dat het dus niet interessant is je te vergelijken met die droomwereld.

Informatie


Zelfbeeld - jezelf aanvaarden - mooi vanbinnen - echt of fake - niet te streng zijn voor mezelf

12 - 16 jaar

4-20 jongeren

Afhankelijk van de invulling van de quiz 60 minuten tot halve dag.

Afhankelijk van de manier waarop je de quiz gaat invullen: computer,fotomateriaal, reclameboekjes, etenswaren van diverse merken,…Voor de nabespreking: papier en pennen/stiften

Tips


Je kan bij deze opdracht ter illustratie gebruik maken van het Filmpje van Dove over Photoshop bij modellen.

Nabespreking


Maak met je groep een mindmap rond ‘ik (k) en mezel f’. Geef elke jongere of groepjes jongeren een groot vel papier en pennen. Ze noteren in het midden het thema. Geef verschillende jongeren of groepjes verschillende thema’s. Bijvoorbeeld: echt of fake, reclame, zelfbeeld of jezelf aanvaarden. Vanuit dit thema maken de jongeren aan de hand van een boomstructuur associaties en van daaruit vertakkingen naar meer verdiepende onderdelen van dit onderwerp. Bespreek de mindmaps nadien in groep aan de hand van een grote mindmap, die nog verder mag worden aangevuld door de jongeren of de leider/leidster.

De begeleider licht ook kort knaltip ‘ik (k)en mezel f’ toe en legt de link met www.noknok.be.


Verloop


Maak een quiz rond fake/niet fake, waarbij verschillende zaken gecombineerd worden zoals reclame testen, waarheden aftoetsen, en producten uitproberen.

Test zelf de reclame. Wat is gelogen en wat niet? (vgl. het tv-programma Volt) Wat is er met Photoshop gebeurd, wat is er echt? Zorg voor een aantal tijdschriften. Breng een discussie op gang over welke foto’s echt zijn en welke niet. (Bijna alle foto’s zijn aangepast!). Tik op google ‘Celebs met en zonder make-up’ in. Druk een aantal foto’s a f. Wie staat er op de foto? Wat is er allemaal veranderd? Enkel make-up of ook andere dingen? Je hoeft niet enkel bij het thema uiterlijk te blijven. Je kan ook breder gaan en grappige vragen zoeken/bedenken die waar of niet waar zijn. Inspiratie kan je vinden op:

Zelf dingen uittesten. Koop bijvoorbeeld chips van verschillende merken en laat de jongeren (eventueel geblinddoekt) er de beste uitkiezen. Is de duurste ook de lekkerste? Welke is prijs-kwaliteit het beste? Andere dingen om zelf te vergelijken: wc-papier, fruit, zeep, handcrème, chocolade, koekjes, yoghurt, ….