Welkom op NokNok. Deze website werd voor de Coronacrisis ontwikkeld. De oefeningen en tips die je hier vindt zijn zeker ook nu interessant en bruikbaar. Let er wel op dat je hierbij steeds rekening houdt met de meest recente maatregelen.

Renovatiepremie


Je eigen lokaal opsmukken door creatief aan de slag te gaan met tweedehandsspullen.

Informatie


Creatief zijn - Iets nieuws proberen - Ervoor gaan - Uitdagingen aangaan

13 - 16 jaar

Meer dan 15 jongeren

Minstens 1 halve dag

Een ‘renovatiebudget’, kringwinkel, rommelmarkt, garageverkoop of containerpark in de buurt, kruiwagen of karretje om materiaal mee te verplaatsen.

Tips


In plaats van je lokaal te renoveren, kan je in de kringloopwinkel ook oude fietsenkopen en pimpen.

Deze activiteit kan ook over meerdere dagen verspreid worden, ga eerst op zoek naar materiaal en stel een plan op. Laat enkele handige Harry’s de ontwerpen uitwerken.

Nabespreking


Teken of maak een schip en laat iedereen van de groep een positie innemen op het schip. De ene kan kapitein zijn, de andere is matroos, nog een ander is passagier, zit in de mast of is kok of entertainer. Laat iedereen zichzelf een rol toekennen en bespreek vervolgens kort in de groep wie welke rol had in deze activiteit en waarom hij/zij zichzelf deze rol toekent.

De begeleider licht ook kort knaltip ‘Mijn grenzen’ toe en legt de link met www.noknok.be.

Verloop


Jongeren krijgen een renovatiebudget om hun eigen lokaal op te smukken. Geef het geld echter niet zomaar. Laat ze een deftig plan maken, een beetje opzoeken en prijzen vergelijken in verschillende winkels, zodat ze er bewust genoeg mee omgaan. Trek er vervolgens echt op uit met je jongeren en bezoek een aantal kringwinkels, een rommelmarkt of een garageverkoop. Wedden dat jullie terugkeren met funky spullen die je groepslokaal een nieuwe look kunnen geven! Met houten latten, planken, hamers en nagels kunnen ze aan de slag om bij te bouwen of te verbouwen. Zo kan je een veranda bouwen aan je lokaal (met doorschijnende plastiek) of je kan er een saloon van maken (met echte klapdeuren). De handige Harry’s kan je ook laten knutselen met elektriciteit. Lampen monteren, een deurbel voor het groepslokaal die werkt op een batterij.