Vragen over


Meer dan gewoon een dipje.

Heb je nergens zin meer in en lijken de dagen eindeloos te duren? Ben je vaak heel bang? Of snijd je jezelf om de pijn niet meer te voelen? Dan is er meer aan de hand dan een gewone dip. Hulp zoeken is in dat geval belangrijk. Herken je dat gevoel bij jezelf of bij iemand anders? Kom hier te weten wat je eraan kan doen.

Angst

Iedereen is wel eens bang. Bang om in het donker buiten te lopen, bang om voor een groep te spreken, bang voor de dood, …. Af en toe bang zijn is dus helemaal normaal.

Bang zijn of angst hebben wordt een probleem als de angst je verlamt. Door je angst ga je je anders voelen, anders denken en misschien zelfs anders gedragen. Als angst de baas wordt in jouw leven spreken we van een angststoornis.

Jezelf pijn doen

Sommigen mensen verwonden zichzelf opzettelijk. Bijvoorbeeld door in hun arm te krassen met een mes. Meestal zullen ze dit doen op plaatsen die je niet ziet, zodat ze het kunnen verbergen voor anderen. Vandaar dat het soms pas laat opgemerkt wordt. Het wordt ook wel zelfverwonding of automutilatie genoemd.

Depressie

Iedereen heeft wel eens een dipje of voelt zich even down. Dat is heel normaal, niet elke dag is even prettig. Maar als je verschillende weken of maanden nergens nog zin in hebt en de droevige gevoelens blijven duren, is er kans op een depressie. Niets interesseert je nog. Alles lijkt somber. Een depressie duurt een tijdje. Het is niet zomaar een dagje triest zijn.

Zelfdoding

Soms kan het leven zo’n pijn doen, dat zelfdoding een uitweg lijkt. Veel mensen willen niet echt dood, maar zien op dat moment geen andere oplossing. Ze kunnen de pijn, het verdriet, de eenzaamheid, al die tegenslagen en problemen niet meer verdragen.

Eetproblemen

Iedereen heeft wel eens moeite om te eten, let eens op zijn voeding of eet eens wat meer dan gewoonlijk. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn: je wil wat kilo’s kwijt, je voelt je ziek waardoor je minder zin hebt om te eten, je hebt veel etentjes tijdens de feestdagen, …. Als je problemen hebt met eten wil dat niet meteen zeggen dat je een eetstoornis hebt.

Wanneer je kampt met een eetstoornis, begint eten de baas te worden over je leven. Je bent voortdurend bezig met je gewicht of met je volgende maaltijd of tussendoortje.

Slaapproblemen

Het kan zijn dat je wel op tijd naar bed gaat, maar gewoon niet goed kan slapen. Het is geen probleem als je enkele nachten niet goed slaapt, want je lichaam haalt die ‘verloren uren’ wel in. Maar als je meer dan drie weken niet goed kan slapen, zal je je niet meer zo goed gaan voelen. Je kan last hebben van hoofdpijn, je heel erg moe voelen overdag, slechtgezind zijn, dingen makkelijk vergeten, …. In dat geval spreken we van slaapproblemen.

ADHD

Als je ADHD hebt wil dat zeggen dat je erg actief bent. Je hebt het gevoel alsof je je energie niet kwijt geraakt. Meestal DOE je eerst en denk je daarna.
Het is voor jou ook moeilijk om je aandacht bij iets te houden. Je bent bijvoorbeeld snel afgeleid als je een toets aan het maken bent.

Het is wel normaal dat je af en toe actiever bent dan anders. Of dat je soms sneller afgeleid bent. Herken jij jezelf hierin? En ondervind jij of je omgeving last van je gedrag? Dan doe je er goed aan contact op te nemen met het CLB, een psycholoog of je arts.

Autisme

Autisme is een onderdeel van de Autisme Spectrum Stoornissen (ASS).
Als je een ASS hebt, heb je problemen met sociale contacten. Het is moeilijk om een dichte relatie te hebben met iemand.

Je hebt ook moeilijkheden om het grote geheel te zien. Het lijken allemaal aparte stukjes te zijn. Je aandacht blijft dikwijls hangen bij details. Bij het studeren voor een test vergeet je de belangrijkste dingen. Maar je weet wel de data die je eigenlijk niet moest kennen.
Sommige handelingen herhaal je voortdurend. Je draait bijvoorbeeld de hele tijd met je vingers.